Predstavljanje projekta Jaspper u Dubrovniku 18.12.2013.

1/23/2014 10:49:00 AM

Projekt JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention) je EU/IPA projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor kvalitete mora i upravljanje otpadnim vodama između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Republike Crne Gore, kao i otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja. Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija (Konavle) i crnogorsko primorje (Herceg Novi, Kotor i Tivat). Predviđeno trajanje projekta JASPPer je 24 mjeseca i provedba je započela u svibnju 2013. a trajat će do svibnja 2015.

Hrvatski partneri u projektu su: Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, dok su crnogorski partneri u projektu: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Sveučilište u Crnoj Gori - Institut za biologiju mora - Kotor.

Ukupna vrijednost projekta JASPPer je 598.339,17 €. Od tog iznosa Hrvatski hidrografski institut i Institut za more i priobalje dobili su 251.327,49 € bespovratnih sredstava EU, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora - Kotor dobio 254.541,00 €. prekogranično širenje zagađivala.

Terenska istraživanja započinju na proljeće 2014. i nastavljaju se tijekom ljeta kako bi se utvrdila razlika u količini i utjecaju komunalnih otpadnih voda prije i nakon turističke sezone. Do sada, svi partneri ovog projekta održali su edukaciju za studente i profesore matičnih sveučilišta te konzultacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi aktivnog sudjelovanja i implementacije projektnih rezultata u strategiji razvoja pograničnog područja.

Više o projektu na stranicama www.hhi.hr/jaspper 

Latest