Predstavljanje projekta Jaspper u Dubrovniku 18.12.2013.

1/23/2014 10:49:00 AM

Projekt JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention) je EU/IPA projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor kvalitete mora i upravljanje otpadnim vodama između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Republike Crne Gore, kao i otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja. Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija (Konavle) i crnogorsko primorje (Herceg Novi, Kotor i Tivat). Predviđeno trajanje projekta JASPPer je 24 mjeseca i provedba je započela u svibnju 2013. a trajat će do svibnja 2015.

Hrvatski partneri u projektu su: Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, dok su crnogorski partneri u projektu: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Sveučilište u Crnoj Gori - Institut za biologiju mora - Kotor.

Ukupna vrijednost projekta JASPPer je 598.339,17 €. Od tog iznosa Hrvatski hidrografski institut i Institut za more i priobalje dobili su 251.327,49 € bespovratnih sredstava EU, dok je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora - Kotor dobio 254.541,00 €. prekogranično širenje zagađivala.

Terenska istraživanja započinju na proljeće 2014. i nastavljaju se tijekom ljeta kako bi se utvrdila razlika u količini i utjecaju komunalnih otpadnih voda prije i nakon turističke sezone. Do sada, svi partneri ovog projekta održali su edukaciju za studente i profesore matičnih sveučilišta te konzultacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi aktivnog sudjelovanja i implementacije projektnih rezultata u strategiji razvoja pograničnog područja.

Više o projektu na stranicama www.hhi.hr/jaspper 

Latest

7/7/2021
Oceanographers on Islands

Invitation from the renowned Croatian scientist Dr. Jadranka Šepić, ass. prof. (Faculty of Science Split), winner of the HAZU award for scientific and artistic achievements in the area of natural sciences in 2020, to conceive and undertake educational activities on islands, was welcomed by...

read more Oceanographers on Islands