Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Budvi

12/13/2017 11:00:00 PM
Održana završna konferencija EU/IPA projekta CoRE u Budvi

Završna konferencija EU/IPA projekta „CoRE” održana je u Budvi, u hotelu Splendid, 15. studenoga 2017. godine. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”.

Konferenciju su otvorili Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Vinka Kolić, ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu. U svom uvodnom izlaganju istaknuli su važnost suradnje između dviju država, važnu ulogu EU fondova i doprinos rezultata projekta CoRE, čiji je opći cilj poboljšanje ukupne zaštite i očuvanje istočnog dijela Jadrana.

Projektom je nabavljena suvremena oprema: dubinomjeri, instrumenti za praćenje morskih struja i valova, biološke sonde i herbarij. Provedena su hidrografska, oceanografska, biološka i kemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz područja delte Neretve (pristup luci Ploče, spoj Baćinskih jezera i mora), oko dubrovačkih zidina, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovi prikupljenih podataka i rezultata izrađeni su nautički planovi s ažuriranim hidrografskim mjerenjima i dane preporuke koje se odnose na promjene obalne crte pod utjecajem erozije i jačine valova u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. Rezultati su pružili nova znanja u područjima koja zahtijevaju kontinuirani monitoring radi sigurnosti plovidbe i zaštite prirode i kulturne baštine.

Kao jedan od bitnih rezultata projekta predstavljena je knjižica „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”, koja na sažet i jednostavan način obuhvaća složene pravne propise kojima se uređuje pomorsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici medija, Mornarice Vojske Crne Gore, Regionalnog vodovoda, Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Županijske lučke uprave Crkvenica, Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena, studenti, asistenti i profesori Filozofskog fakulteta u Nikšiću, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, gostujući predavači, suradnici iz PAP/RAC-a te predstavnici partnerskih institucija Hrvatskog hidrografskog instituta, Instituta za more i priobalje u Dubrovniku, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Latest