Mediteranski dan obale

9/21/2018 3:03:00 PM
Mediteranski dan obale

Hrvatski hidrografski institut na poziv Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) ove godine sudjeluje u manifestaciji Mediteranski dan obale.

Cilj ove kampanje je promicanje vrijednosti obalnog područja, te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala. Konačni cilj kampanje Mediteranskog dana obale je širenje znanja o stanju naše obale i mora, kao i širenje strasti i entuzijazma za buduće šampione obala.

PAP/RAC jedan je od šest regionalnih centara UN-ovog Mediteranskog akcijskog plana (MAP). Sudionici manifestacije su predstavnici Ujedinjenih naroda i mediteranskih zemalja, znanstvene zajednice, udruga i ostalih sastavnica civilnog društva.
Više o samoj manifestaciji, sudionicima, kao i cjelokupni bogati program možete pronaći na sljedećoj poveznici http://www.coastday.org/.

Hrvatski Hidrografski institut (HHI) kao ovlaštena institucija svojom aktivnostima prikuplja i obrađuje podatke o dubinama mora, sastavu morskog dna, kao i fizičke i kemijske parametre mora za područje nadležnosti Republike Hrvatske na moru. Temeljna namjena podatka je objava istih u službenim izdanjima navigacijskih karata i priručnika za sigurnu plovidbu brodova i brodica. No, isti podaci nalaze širu primjenu i neophodni su za ostale brojne ljudske aktivnosti na moru i priobalju. Od planiranja zahvata, korištenja i upravljanja, do posebno važnog segmenta zaštite i očuvanja vrlo vrijednih resursa svake pomorske države pa tako i republike Hrvatske.

U tom kontekstu HHI ima dobru suradnju s PAP/RAC-om te će u sklopu manifestacije u Strossmayerovom perivoju – Đardin izložit svoje promotivne materijale i interaktivne sadržaje u sljedećim terminima:

  • 22. rujna / SUBOTA: 9:30 – 13:00
  • 23. rujna / NEDJELJA: 16:00 – 19:30
  • 25. rujna / UTORAK: 14:00 – 17:00.

Veselimo se Vašem dolasku!

Latest

3/6/2024
HHI hosts the meeting of maritime administrations from Croatia, Slovenia, Bosnia and Herzegovina, and Montenegro

Hydrographic Institute of the Republic of Croatia on 4 and 5 March 2024 hosted the first working session of maritime administrations from the Eastern Adriatic countries: Croatia, Slovenia, Montenegro, and Bosnia and Herzegovina. Croatia was represented by the heads of: Maritime Safety Directorate...

read more HHI hosts the meeting of maritime administrations from Croatia, Slovenia, Bosnia and Herzegovina, and Montenegro