JASPPer - Uvodno predavanje studentima Sveučilišta u Dubrovniku

11/27/2013 2:41:00 PM
JASPPer - Uvodno predavanje studentima Sveučilišta u Dubrovniku

Predstavnici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dipl.ing. Stijepo Ljubimir i dr.sc. Enis Hrustić održali su u ponedjeljak 25.11.2013. uvodno predavanje o EU/IPA projektu JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention). Studentima Akvakulture, Nautike i Brodostrojarstva predstavljen je projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Crne Gore i povećanje kapaciteta u zajedničkom nadzoru kvalitete mora i upravljanju otpadnim vodama.

Hrvatski partneri u projektu su Hrvatski hidrografski institut iz Splita i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dok su crnogorski partneri Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore te Institut za biologiju mora – Kotor (Sveučilište u Crnoj Gori).

U uvodnom dijelu prezentirane su uloge i zadaće svakog od navedenih patnera, ciljevi i vremenski period odvijanja projekta. Naglašena je mogućnost da se pretpostavljeni model nadzora utjecaja otpadnih voda iz pograničnog područja primjeni i na druge probleme dijeljenja zajedničkih resursa od visokog ekološkog značaja (rijeke, jezera, zrak). Studenti su upoznati i s mogućnošću uključivanja u terenski rad i druge aktivnosti na projektu. Predavanje je završilo detaljnim prikazom plana istraživanja, metoda i opreme koja će se koristiti u detekciji parametara onečišćenja u vodenom stupcu, ali i za praćenje stanja makrofita i makrozoobentosa u područjima ispusta s obje strane granice u dva ključna vremenska perioda (prije turističke sezone i za vrijeme turističke sezone).

Na kraju predavanja povela se kratka rasprava općenito o važnosti prekogranične suradnje i mogućnostima koje pružaju EU/IPA projekti.

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper

Latest