Jaspper - Okrugli stol u Dubrovniku

3/18/2015 9:10:00 AM
Jaspper - Okrugli stol u Dubrovniku

U Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održan je Okrugli stol u sklopu projekta „JASPPer“ unutar aktivnosti A4.1.4 - Prekogranični faktori kvalitete mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Boki Kotorskoj.

Sudjelovali su predstavnici projektnih partnera (Hrvatski hidrografski institut, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Institut za biologiju mora Univerziteta u Crnoj Gori - Kotor), kao i predstavnici Plovputa d.o.o. iz Splita, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Kotor, Općine Konavle, Konavoskog komunalnog društva d.o.o., Dubrovačko-neretvanske županije te nezavisni ekspert za regionalni razvoj angažiran na projektu JASPPer.

Ivica Petrović, predstavnik tvrtke Plovput d.o.o. održao je predavanje "Pomorska signalizacija u funkciji prevencije onečišćenja mora".

Pavle Đurašković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore prezentirao je preliminarne rezultate drugog istraživanja u zaljevu Trašte u sklopu projekta JASPPer odrađenog u veljači 2015.

Enis Hrustić iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku prezentirao je preliminarne rezultate drugog istraživanja akvatorija oko ispusta Cavtat u sklopu projekta JASPPer odrađenog u veljači 2015.

Predstavnik tvrtke Plovput d.o.o. dao je upute za kvalitetnije obilježavanje podmorskog ispusta Cavtat, predstavnici Instituta za more i priobalje su prezentirali stanje podmorskog ispusta Cavtat, dok je predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore ukazao na probleme Ispusta Trašte.

Obzirom na sudjelovanje odgovornih osoba iz Konavoskog komunalnog društva d.o.o. i Općine Konavle, vodila se sveobuhvatna diskusija s predloženim riješenjima za Ispust Cavtat, od ucrtavanja u pomorske karte pa do unaprijeđenja njegovog rada i minimaliziranja utjecaja na more.

Nakon navedenih prezentacija, sudionicima Okruglog stola se obratila stručnjakinja za regionalni razvoj i izložila svoj dosadašnji rad na pripremi Memoranduma o suradnji pograničnih općina u Hrvatskoj (Konavle) i Crnoj Gori (Herceg Novi, Tivat i Kotor) pri upravljanju otpadnim vodama i nadzoru utjecaja kanalizacijskih ispusta na zagađenje mora.

U planu je održati prezentaciju cijelog istraživanja iz projekta JASPPer u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku krajem ožujka 2015.

Više informacija: http://www.hhi.hr/projects/viewproject/16
Voditelj projekta: Nenad Leder, nenad.leder@hhi.hr, +385 091/2257401
Pomoćnik voditelja projekta: Vinka Kolić, vinka.kolic@hhi.hr, +385 091 2157065

Za sadržaj su odgovorni Hrvatski hidrografski institut i provedbeni partneri te isti ne odražava nužno stavove Europske unije.

Latest