4th International Maritime Science Conference - IMSC 2012

6/19/2012 3:00:00 PM
4th International Maritime Science Conference - IMSC 2012

Dana 16.06. 2012. u Splitu u hotelu President otvorena je 4. Međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti – 4th International Maritime Science Conference-IMSC 2012. u organizaciji Pomorskog fakulteta iz Splita i Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita te u suorganizaciji sa Pomorskim fakultetom iz Kotora iz Crne Gore i Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža iz Slovenije. Pokrovitelji konferencije su Lučka uprava Ploče i Lučka uprava Split.

Sudionike konferencije su pozdravili: zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture gosp. Zdenko Antešić; akademik Josip Božićević; ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta doc.dr.sc. Zvonko Gržetić; dekanica Pomorskog fakulteta u Splitu prof.dr.sc. Rosanda Mulić te prorektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Roko Andričević. Tema IMSC konferencije je pomorstvo i znanstvene discipline vezane uz more i pomorstvo. Pomorstvo ima značajan utjecaj na gospodarstvo Republike Hrvatske. Izloženo je gospodarskoj recesiji, raspremanju brodova zbog nedostatka poslova na tržištu i visokim vozarinama. Svjetska mora se nekontrolirano zagađuju, a hrvatski pomorci su sve češće izloženi opasnostima od terorizma, piratstva i posrnulih brodara. Hrvatski pomorci sve teže pronalaze poslove na brodu zbog nelojalne konkurencije s istoka, često nedostatne razine znanja za plovidbu tehnološki sve zahtjevnijim brodovima. Stoga su pokušaji pronalaska rješenja koja bi mogla pripomoći na globalnoj razini, a koja se iznose na ovakvim skupovima od značaja.

Uz predstavnike Hrvatskog hidrografskog instituta i Pomorskog fakulteta iz Splita na konferenciji su prezentirali svoje radove znanstvenici i stručnjaci iz inozemstva čime se pridonosi međunarodnom značaju ovog događaja.

Organizatori Konferencije se nadaju da će ovom konferencijom potaknuti interes i jačanje pomorske orijentacije grada Splita i šire regije.

 

Latest

7/7/2021
Oceanographers on Islands

Invitation from the renowned Croatian scientist Dr. Jadranka Šepić, ass. prof. (Faculty of Science Split), winner of the HAZU award for scientific and artistic achievements in the area of natural sciences in 2020, to conceive and undertake educational activities on islands, was welcomed by...

read more Oceanographers on Islands