Unapređenje izdavačkog segmenta sigurnosti plovidbe

22.12.2017. 15:02:00
Unapređenje izdavačkog segmenta sigurnosti plovidbe

Prema otvorenom postupku javne nabave opreme za digitalni tisak u boji, 13. prosinca 2017., tvrtka Grafik Net iz Zagreba isporučila je opremu, koja je instalirana u Reprodukcijskom odjelu HHI-ja. Radi se o digitalnom tiskarskom sustavu koji se sastoji od dva termal ink-jet pisača velikog formata Océ ColorWave 500 (Canon) i radne stanice s monitorom (Dell) sa softverskim RIP-om.

Oprema je namijenjena za ispis pomorskih karata i odmah će započeti s testnim radom. U početnoj fazi, od siječnja 2018. koristit će se za proizvodnju karata manjih naklada i karata područja koja su podložna učestalim promjenama. Pri izdavanju službenih pomorskih karata prelazak na novu tehnologiju omogućit će povećanje razine sigurnosti plovidbe.

Za razliku od klasične tehnologije ofsetnog tiska pomorskih karata, digitalni ispis nema problem tzv. malih naklada, ne zahtijeva klasičnu pripremu za ofsetni tisak u više faza (filmovi, ploče, priprema stroja, tisak), te će u narednom razdoblju riješiti i problem dužeg držanja karata na zalihi smanjivanjem potrebe za skladištenjem.

Naime, točnost sadržaja pomorskih karata tiskanih u većim nakladama, koje su duže u skladištu, zbog promjena se smanjuje. Stoga se takve karte prije prodaje ručno ažuriraju prema redovitim mjesečnim Oglasima za pomorce (OZP) u izdanju HHI-ja.

U cilju povećanja stupnja točnosti informacijskog sadržaja pomorske karte, primjena digitalne tehnologije ispisa omogućuje ispis po narudžbi odnosno ispis prema zahtjevu (Print On Demand - POD). Dakle, tek nakon primljene narudžbe karta se proizvodi samo u naručenom broju primjeraka, a korisnik dobiva kartu ažuriranu s datumom kupnje.

Najveća je prednost novog tiskarskog sustava u odnosu na klasični brzina isporuke karte odnosno informacije krajnjem korisniku. Osim toga, korisnik dobiva profesionalno ispravljene pomorske karte s uključenim najnovijim ispravcima, što rezultira vizualno preglednijim kartama bez ručno unesenih ispravaka.

Digitalna tehnologija integrira upravljanje bazama podataka, mogućnost odabira željenih informacija, rad s digitalnim datotekama i naprednu tiskarsku tehnologiju odnosno ispis. U budućnosti omogućava dodavanje personaliziranih korisničkih informacija na kartu, kao što su vremenska prognoza, rute, popisi svjetala, izvadci iz peljara, važniji tel. brojevi i slične informacije.

Zadnje vijesti