U Hrvatskom hidrografskom institutu održana sjednica Savjetodavnog odbora PRIMAR-a

11.11.2022. 15:01:00
U Hrvatskom hidrografskom institutu održana sjednica Savjetodavnog odbora PRIMAR-a

Od 8. do 9. studenoga 2022. u Splitu je pod predsjedanjem Hrvatske održana 29. redovita sjednica Savjetodavnog odbora PRIMAR-a, koji okuplja 16 nacionalnih hidrografskih ureda. Sjednicom je predsjedala ravnateljica Hrvatskog hidrografskog instituta Vinka Kolić, a sudjelovalo je više od 20 predstavnika hidrografskih ureda i članova PRIMAR-a. Kao promatrač i predstavnik Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), na sastanku je sudjelovao i direktor IHO-a kontraadmiral Luigi Sinapi.

Hrvatska, kao dugogodišnja punopravna članica PRIMAR-a (od 25. listopada 2005.), osim što se koristi alatima i uslugama PRIMAR-a radi osiguravanja najviše kvalitete svojih ENC-ova (trenutno 301 ćelija) te putem PRIMAR-a osigurava njihovu dostupnost krajnjim korisnicima, od prvog dana aktivno sudjeluje u radu PRIMAR-ovih tijela i radnih grupa.

Teme sjednice bile su strateška, tehnička, financijska i administrativna pitanja rada PRIMAR-a.

Poseban naglasak stavljen je na pripreme hidrografskih ureda za predstojeću digitalnu dekadu u pomorstvu u vezi s uvođenjem univerzalnog hidrografskog modela S-100, koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije.

 

O PRIMAR-u

PRIMAR je jedan od triju svjetskih regionalnih koordinacijskih centara za ENC (RENC), koji je uspostavljen prema načelima iz WEND (Worldwide ENC Database) rezolucije IHO-a o uspostavi RENC-a. PRIMAR organizacijski predstavlja međudržavnu multilateralnu suradnju punopravnih članica (više o PRIMAR-u na www.primar.org). Uloga je PRIMAR-a ponajprije osiguravanje ujednačene visoke kvalitete ENC-ova različitih država proizvođača i njihove dostupnosti na svjetskoj razini krajnjim korisnicima na brodovima i drugim službama na kopnu i moru (24/7). PRIMAR je neprofitna organizacija, a prihode koje ostvari prodajom ENC-ova ulaže u održavanje postojećih i razvoj novih usluga i funkcionalnosti. U kontekstu tehnoloških rješenja i brojnih usluga koje pruža, PRIMAR je prepoznat kao vodeći RENC.

Hrvatska se još jednom iskazala kao aktivna članica sudjelujući s prijedlozima i raspravama o svim točkama opsežnog dnevnog reda. Uspješnim trećim domaćinstvom sjednice završilo je dvogodišnje hrvatsko predsjedanje Savjetodavnim odborom PRIMAR-a. Nakon Hrvatske predsjedanje tim odborom preuzela je Latvija.

Zadnje vijesti

6.3.2024.
HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Dana 4. i 5. ožujka 2024. godine u Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu održan je prvi radni sastanak pomorskih administracija država istočnog Jadrana Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatsku delegaciju predstavljali su čelni ljudi iz Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora...

opširnije HHI domaćin sastanka pomorskih administracija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore