Sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a

18.5.2021. 12:45:00

Od 11. do 12. svibnja održan je redoviti godišnji sastanak triju radnih skupina PRIMAR-a, regionalnog koordinacijskog centra za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata (RENC). Na VTC sastanku sudjelovali su predstavnici PRIMAR-a, Estonije, Finske, Francuske, Latvije, Norveške, Poljske i Švedske. Hrvatsku su zastupali ravnateljica Vinka Kolić i pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju Željko Bradarić.

Na dnevnom redu stalnih radnih skupina PRIMAR-a za strateška, financijska i marketinška pitanja (PSWG, PFWG i PMFG), osim redovitih tema, bilo je i nekoliko posebno aktualnih tema. Jedna od najzanimljivijih odnosila se na nove obveze hidrografskih ureda i RENC-ova u vezi s pružanjem posebno definiranih pomorskih usluga (Maritime Services) na usklađen i siguran način prema planu provedbe strategije IMO-a (Strategy Implementation Plan) za realizaciju koncepta e-navigacije. U tu je svrhu prezentiran dokument za izradu projektnog prijedloga čijom bi realizacijom PRIMAR sa svojim članicama ispunio te nove zahtjeve.

Kad je riječ o prelasku na novu generaciju ENC-a prema IHO standardu S-101 te razvoju drugih proizvoda i usluga prema novom okvirnom standardu za hidrografske podatke (IHO S-100), prezentiran je trenutni status realizacije nekoliko važnih projekata koji su odobreni na prošlogodišnjem zasjedanju Savjetodavnog odbora PRIMAR-a.

Od financijskih pitanja, prezentiran je završni obračun za 2020. kao i trendovi prodaje i operativnih troškova za prvi kvartal 2021. U sklopu te tematike prezentiran je i model administriranja ponovne upotrebe podataka S-57  u izvedenim proizvodima trećih strana.

Zanimljiva je bila i prezentacija istraživanja koje je provedeno u cilju dobivanja mišljenja o strateškim odrednicama PRIMAR-a za naredno kratkoročno razdoblje.   

Svojim konkretnim doprinosom HHI se još jednom potvrdio  kao proaktivan član jednog od triju svjetski priznatih regionalnih centara za distribuciju službenih ENC-ova.

Zadnje vijesti