Radni sastanak s direktorom norveškog PRIMAR-a

2.4.2014. 16:49:00
Radni sastanak s direktorom norveškog PRIMAR-a

U utorak 1. travnja 2014. u Institutu je održan radni sastanak s direktorom norveškog PRIMAR-a Hansom Christofferom Lauritzenom. PRIMAR, čiji je punopravni član HHI, jedan je od dva svjetska centra za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata (ENC), preko kojeg se osigurava dostupnost hrvatskih ENC-ova krajnjim korisnicima na brodovima.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj HHI dr. sc. Nenad Leder i njegov pomoćnik za međunarodnu suradnju mr. sc. Željko Bradarić. Na dnevnom redu bilo je nekoliko aktualnih pitanja. Analizirala se dosadašnja ugovorena suradnja, kao i aktualna pitanja u vezi s izazovima koji se postavljaju pred nacionalne hidrografske urede, pa time i HHI, u osiguranju visokokvalitetnih i lako dostupnih ENC-ova, a sve u svjetlu nedavno donesenih propisa o opremanju određenih vrsta brodova ECDIS-om i ENC-ovima kao obveznim navigacijskim sredstvima. Bilo je riječi i o dodatnim uslugama koje je PRIMAR razvio zajedno sa svojim članicama i koje pruža pomorskoj civilnoj i vojnoj administraciji svojih članica.

Među najznačajnijim uslugama su Web Mapping Service za ENC, zatim ENC softverski paket koji mogu koristiti inspektori sigurnosti plovidbe kod nadzora brodova u vezi s ispunjavanjem uvjeta za ECDIS i ENC, te softver s lokalnim ENC-ovima za peljarsku i VTS službu.

Nakon opsežne diskusije usvojeni su i konkretni zaključci, čijom će se realizacijom u narednom razdoblju osigurati ostvarenje zacrtanih ciljeva u vezi s ENC-ovima. Donesen je i zaključak kojim HHI prihvaća da bude domaćin 21. sastanka Savjetodavnog odbora PRIMAR-a (PRIMAR Advisory Committee), koji će se održati krajem studenoga ove godine u Splitu.

Nakon službenog dijela sastanka direktor PRIMAR-a susreo se s osobljem zaduženim za izradu hrvatskih ENC-ova, te je obišao stalni postav muzeja hidrografije u HHI. O PRIMAR-u i vrstama usluga koje pruža, više se može saznati na www.primar.org.

Zadnje vijesti