Oceanografi na otoku

17.10.2022. 13:49:00

I ove godine, tijekom kolovoza i rujna, Maja Karlović i Marko Mlinar iz Oceanološkog odjela u suradnji sa Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Splitu i Institutom za oceanografiju i ribarstvo održali su STEM radionice za djecu.

Aktivnosti Oceanografa na otoku uključuju radionice za djecu, društvene igre na temu mora te popularno-znanstvena predavanja (Jadran u kafiću).

Radionice su interaktivne te namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta na kojima djeca aktivno sudjeluju i izvode pokuse. Kroz istraživanje i igru djecu smo upoznali sa oceanografijom i procesima u moru. Za malo stariju publiku, točnije svim zainteresiranim otočanima kao i posjetiteljima otoka organizirali smo u ugodnoj atmosferi znanstveni kafić u večernjim satima, a sve sa ciljem približavanja publici  te pružanja znanstveno-popularnog pogleda na fizikalne pojave u moru, a posebno na one s kojima se stanovnici otoka svakodnevno susreću. Teme su bile uistinu raznolike ali uvijek aktualne (šćige, kiselo more-tihi ubojica, klimatske promjene, plastika u moru…), a ono što nas veseli je uvijek velik broj zainteresiranih otočana  koji sudjeluju u razgovoru i nakon predavanja što znači da je prepoznata važnost ovakvih događanja. Ovogodišnje teme bile su Čuvari mora, Plastika u moru te Fizika i život u moru.

Aktivnosti su održane na tri otoka, na Šolti u OŠ Grohote, Ugljanu u PO Lukoran te na Braču u OŠ Vladimira Nazora u Postirama, a sudjelovalo je ukupno 75 djece osnovnoškolskog uzrasta.

Ovakve aktivnosti, osim što oplemenjuju turističku ponudu osobito u ljetnim mjesecima kada nedostaje edukativnih sadržaja, doprinose suradnji među institucijama, školama i turističkim zajednicama te približavaju znanost o moru najmlađima kao i svim zainteresiranima.

Sve aktivnosti sufinancirane su projektom Hrvatske zaklade za znanost StVar-Adri te projektom Europskog istraživačkog vijeća SHExtreme.

Detaljnije informacije možete pronaći na facebook stranici Oceanografi na otoku https://www.facebook.com/oceanografi/

Zadnje vijesti