Obilježavanje Svjetskog dana hidrografije u Hrvatskoj

18.6.2021. 10:19:00
Obilježavanje Svjetskog dana hidrografije u Hrvatskoj

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) utemeljena je 1919. godine u Londonu, a sjedište joj je u Monaku od 1921. godine. Svjetski dan hidrografije (WHD) obilježava se svake godine 21. lipnja. Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice (94) raznim aktivnostima obilježavaju taj dan s ciljem podizanja svijesti o važnosti hidrografije u mnogim aktivnostima koje su vezane za more i priobalje. Posebno se ističu aktivnosti kojima se povećava pokrivenost morskih područja kvalitetnim hidrografskim podacima te ​​inicijative i zajednički projekti čijim se rezultatima unapređuje sigurnost plovidbe, zaštita morskog okoliša, plansko upravljanje obalnim područjem, uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka o moru, kao i primjena najnovijih tehnologija u hidrografiji.

U pripremama za obilježavanje WHD-a članice IHO-a pozivaju se da predlože temu koja će biti zajednička tema IHO-a za tu godinu. Budući da se 21. lipnja ove godine navršava 100 godina od osnivanja Međunarodnog hidrografskog ureda (International Hydrographic Bureau, IHB), koji je kasnije preimenovan u Tajništvo Međunarodne hidrografske organizacije (Secretariat of the IHO, IHO Sec.), odabrana je tema pod naslovom „Sto godina međunarodne suradnje u hidrografiji“. Tema je osmišljena tako da se prikaže napredak u znanju i tehnologiji tijekom proteklih 100 godina, te istovremeno istaknu najvažnija dostignuća u tom razdoblju, napredak u tehnologiji i najmodernija tehnologija. Iako je na razini IHO-a bio planiran vrlo sadržajan program obilježavanja stote obljetnice, program je znatno reduciran zbog pandemije bolesti COVID-19. Unatoč tomu, nekoliko manifestacija koje će se održati u Monaku bit će dostupno članicama i široj javnosti putem video-prijenosa i virtualnih panel-rasprava.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hidrografije 21. lipnja 2021. i 100 godina međunarodne suradnje u hidrografiji, Hrvatski hidrografski institut izdao je prigodno priopćenje za javnost. 

Dokumenti

Zadnje vijesti