Obavljeno hidrografsko istraživanje i uzorkovanje kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat

9.3.2015. 9:31:00
Obavljeno hidrografsko istraživanje i uzorkovanje kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat

Zaposlenici Hrvatskog hidrografskog instituta - Split i Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku obavili su drugo uzorkovanje mora i morskog dna u projektu JASPPer kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat 01.03.2015.

Oprema nabavljena kroz projekt JASPPer korištena je za istraživanje mora u pograničnom području Hrvatske i Crne Gore istraživačkim brodom Hidra. Podizanjem akustičnog Doppler strujomjera prikupljeni su podaci smjera i brzine morskih struja od dna do površine mora za period od kolovoza 2014 do veljače 2015. Kroz cijeli vodeni stupac uzorkovani i mjereni su svi standardni fizičko – kemijski i biološki parametri za ocjenu trofičkog statusa mora. Obavljeno je geološko uzorkovanje morskog dna za analizu TOC (ukupni organski ugljik) i teških metala u tlu na svim postajama predviđenim ovim projektom te dva ronilačka zarona s pregledom stanja ekosustava u akvatoriju ispusta.

Za snimanje realnog stanja i točnu poziciju ispusta korišteni su nova ROV (remote operated vehicle) ronilica te višesnopni dubinomjer.

Analizom prikupljenih podataka i uzoraka odredit će se vrijednosti parametara u smjeru SZ-JI, paralelno obali prema Dubrovniku i Crnoj Gori, te od obale prema otvorenom moru.

Očekuje se povezivanje rezultata hrvatskih istraživača s rezultatima istraživanja prema ujednačenoj metodologiji na području Zaljeva Trašte (kanalizacijski ispust gradova Kotor i Tivat) u Crnoj Gori, kako bi se javnosti osigurali zaključci o raspršenju onečišćenja iz dvaju značajnih kanalizacijskih ispusta u pograničnom području tijekom i van turističke sezone.

Više informacija o projektu na www.hhi.hr/jaspper

Zadnje vijesti