IPA - Sastanak- aktivnost 1.3., 1.5., 1.6., 3.3., 3.4. – stanje projekta 21.09. 2012

28.9.2012. 11:34:00

IPA - prekogranični program Hrvatska - Crna Gora
„Zajednička promocija i unapređenje razine sigurnosti nautičkog turizma u
Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju"
Sastanak- aktivnost 1.3., 1.5., 1.6., 3.3., 3.4. – stanje projekta
21.09. 2012., 10:00, Tivat – zgrada Općine Tivat (Trg Magnolija 85 - Tivat)

O projektu:
Europska unija (EU) kroz fondove i programe pruža potporu za razne vrste projekata i aktivnosti. Instrument pretpristupne pomoći (IPA) jedan je od programa namijenjenih državama sa statusom potencijalnog kandidata i sa statusom kandidata za članstvo u EU u razdoblju od 2007. do 2013. godine.

Sa hrvatske strane u projekt su uključeni Hrvatski hidrografski institut (HHI) kao vodeći partner cijelog projekta i Sveučilište u Dubrovniku (Pomorski odjel). Sa crnogorske strane sudjeluje Hidrometeorološki zavod Crne Gore (HMZCG) kao vodeći crnogorski partner i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Projekt je započeo u siječnju 2011. Predviđeno vrijeme trajanja je 23 mjeseca (do kraja 2012.). Ukupna vrijednost projekta za obje strane je 451.928,36 €.

Osnovni cilj projekta je unapređenje turističkog (posebno nautičkog) potencijala Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja, kao jedinstvene turističke cjeline bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa, zajedničkom promidžbom, povećanjem kvalitete usluge te podizanjem razine sigurnosti u nautičkom turizmu.

U tu će se svrhu:

  • izraditi i održavati web-stranica namijenjena nautičarima koji posjećuju predmetno područje
  • izraditi nautičko-turistički vodič za jahte (jedrilice i motorne) i megajahte (preko 30 m duljine)
  • osmisliti prekogranične nautičko-turističke plovidbene rute za jahte (jedrilice i motorne) i megajahte
  • organizirati okrugli stolovi, prezentacije i promocije projekta
  • organizirati institucionalno jačanje i podrška uspostavi Hidrografskog i oceanografskog odjela unutar Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore itd.

Sastanak:

Aktivnost 1.3., 1.5., 1.6., 3.3., 3.4. – stanje projekta: Sastanku su prisustvovali: Zvonko Gržetić(HHI), Vinka Jurić (HHI), Tonći Panžić (HHI), Biljana Božović (NTOMNE), Sanja Todorović (JTS), Luka Mitrović (HMZCG), Danijela Šoškić (HMZCG), Dušan Slavnić (HMZCG), Branislav Gloginja (HMZCG). Sastanak je održan dana 21.09.2012. u prostorijama općine Tivat s početkom u 10:00 sati. Započeo je uvodnim riječima Luke Mitrovića, direktora HMZCG-a, te Zvonka Gržetića, ravnatelja HHI-a o projektu i aktivnostima projekta. Predstavnik HHI-a Vinka Jurić, project assistant je vodila sastanak.

Aktivnost 1.3 – Booklet: Knjižica sa preporučenim nautičko-turističko plovidbenim rutama za jahte (jedrilice i motorne jahte) i megajahte – tvz. “Booklet” je tiskan i predstavljen projektnim partnerima.

Aktivnosti 1.5. i 1.6. – izrada Turističko - nautičkih vodiča: Predstavnici NTOMNE-a su predstavili prvu radnu verziju Turističko - nautičkih vodiča za jedrilice, motorne brodove i megajahte, o kojoj će se partneri očitovati svojim primjedbama i sugestijama. Tijekom sastanka se detaljno prošlo kroz sve aktivnosti projekta. Zaključeno je da se projekt odrađuje sukladno zadnjem važećem Planu aktivnosti. Razgovaralo se o stanju prijavljenog projekta na drugi natječaj Cross – Border Programme Croatia – Montenegro under IPA Component II, Allocations for 2009, 2010 and 2011 pod nazivom „Joint Actions for Sea Pollution Prevention – JASPPer” i o mogućnostima daljnje suradnje u EU projektima.

Aktivnosti 3.3., 3.4. – trening, hidrografska izmjera i obilazak i/b Hidra: Predstavnici HHI-a su izvijestili partnere o rezultatima aktivnosti 3.3. (3 dnevni trening) koja se održala od 03.09.-06.09.2012. godine. Partneri su također izvješteni o tijeku aktivnosti 3.4.- hidrografska izmjera – koja se odvija od 18.09.- 02.10.2012. godine. Nakon sastanka upriličen je posjet i/b Hidra koji se u sklopu aktivnosti 3.4. nalazi u CG – Tivat, marina Porto Montenegro. Aktivnosti hidrografske izmjere u Bokokotorskom zaljevu zabilježili su crnogorski mediji: http://www.vijesti.me/vijesti/hrvatska-hidra-mjeri-akvatorijum-luke-kotor-zelenike-clanak-93195. Tijekom hidrografskih mjerenja i/b ,,Hidra,, i zajednička HR/CG ekipa, pronašla je najveću dubinu do sada izmjerenu u Bokokotorskom zalivu, blizu Perasta. Dosada poznata najveća dubina je izmjerena 2009. i iznosila je 64 m, a nova najveća dubina izmjerena prije par dana je 68m.

Sve dodatne informacije: Kontakt: Vinka Jurić, mob: 091 215 7065, Tonći Panžić, mob: 091 522 4423. Split, 27.09.2012.

Više na stranicama projekta

Zadnje vijesti

12.7.2024.
Završilo dvogodišnje hrvatsko predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more (MBSHC)

Hrvatski hidrografski institut (HHI) predsjedao je, u ime Republike Hrvatske, 24. konferencijom MBSHC-a (MBSHC24), koja se održala od 2. do 4. srpnja 2024. u Constanţi. Domaćin MBSHC24 bila je Rumunjska, koja je nakon završetka konferencije preuzela od Republike Hrvatske...

opširnije Završilo dvogodišnje hrvatsko predsjedanje Hidrografskom komisijom za Sredozemno i Crno more (MBSHC)
14.6.2024.
Sudjelovanje predstavnika HHI-ja na radionici „Razvoj i implementacija pomorskih sigurnosnih informacija (MSI Development & Implementation)“

Na poziv te pod pokroviteljstvom i u organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC) i Turske ratne mornarice / Odjela za plovidbu, hidrografiju i oceanografiju (TN-ONHO), Hrvatski hidrografski Institut...

opširnije Sudjelovanje predstavnika HHI-ja na radionici „Razvoj i implementacija pomorskih sigurnosnih informacija (MSI Development & Implementation)“