Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

21.6.2022. 7:58:00
Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježava kao Svjetski dan hidrografije (World Hydrography Day – WHD).

Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u mnogim aktivnostima vezanim za more i priobalje. Posebno se ističu aktivnosti kojima se povećava pokrivenost morskih područja kvalitetnim hidrografskim podacima, inicijative i zajednički projekti čijim se rezultatima unapređuje sigurnost plovidbe, zaštita morskog okoliša, plansko upravljanje obalnim područjem, uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka o moru, kao i primijenjene najnovije tehnologije u poslovima hidrografije.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana hidrografije „Hidrografija – doprinos Desetljeću oceana Ujedinjenih naroda", kojom IHO u fokus stavlja hidrografiju kao primijenjenu znanost koja podržava održivo korištenje oceana. Naime, Ujedinjeni narodi proglasili su Desetljeće znanosti o oceanu za održivi razvoj (2021. – 2030.) kako bi podržali napore za preokret ciklusa slabljenja zdravlja oceana i okupili relevantne dionike diljem svijeta unutar zajedničkog okvira koji će osigurati stvaranje poboljšanih uvjeta za održivi razvoj oceana.

Hrvatski hidrografski institut prepoznao je ključnu ulogu održivog korištenja i očuvanja morskih i obalnih ekosustava i njihove biološke raznolikosti, čemu pridonosi sudjelovanjem u različitim inicijativama za zaštitu morskog okoliša, upravljanje obalnim područjem, zaštićena morska područja, infrastrukturu morskih prostornih podataka, obnovljive izvore energije i sve ostale komponente plave ekonomije.

Zadnje vijesti

28.11.2023.
HHI na IHO Alumni seminaru

U organizaciji Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), pod pokroviteljstvom Zaklade Nippon, od 25. do 27. listopada 2023. u Londonu je održan treći po redu CHART Project Alumni Seminar. Na trodnevni seminar pozvani su polaznici iz nacionalnih hidrografskih ureda koji su dosada stekli status pomorskog kartografa...

opširnije HHI na IHO Alumni seminaru