Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

21.6.2022. 7:58:00
Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježava kao Svjetski dan hidrografije (World Hydrography Day – WHD).

Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u mnogim aktivnostima vezanim za more i priobalje. Posebno se ističu aktivnosti kojima se povećava pokrivenost morskih područja kvalitetnim hidrografskim podacima, inicijative i zajednički projekti čijim se rezultatima unapređuje sigurnost plovidbe, zaštita morskog okoliša, plansko upravljanje obalnim područjem, uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka o moru, kao i primijenjene najnovije tehnologije u poslovima hidrografije.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana hidrografije „Hidrografija – doprinos Desetljeću oceana Ujedinjenih naroda", kojom IHO u fokus stavlja hidrografiju kao primijenjenu znanost koja podržava održivo korištenje oceana. Naime, Ujedinjeni narodi proglasili su Desetljeće znanosti o oceanu za održivi razvoj (2021. – 2030.) kako bi podržali napore za preokret ciklusa slabljenja zdravlja oceana i okupili relevantne dionike diljem svijeta unutar zajedničkog okvira koji će osigurati stvaranje poboljšanih uvjeta za održivi razvoj oceana.

Hrvatski hidrografski institut prepoznao je ključnu ulogu održivog korištenja i očuvanja morskih i obalnih ekosustava i njihove biološke raznolikosti, čemu pridonosi sudjelovanjem u različitim inicijativama za zaštitu morskog okoliša, upravljanje obalnim područjem, zaštićena morska područja, infrastrukturu morskih prostornih podataka, obnovljive izvore energije i sve ostale komponente plave ekonomije.

Zadnje vijesti