HHI u ime Republike Hrvatske sudjelovao na  Skupštini IHO-a

19.5.2023. 14:39:00

Skupština IHO-a svake tri godine okuplja države članice Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) kako bi raspravljale o novim dostignućima u tehničkim standardima te postigle dogovor o donošenju novih rezolucija. Na 3. sjednici Skupštine IHO-a, koja je održana od 1. do 5. svibnja 2023. u Monaku, okupili su se predstavnici 98 država članica.

Skupštinu su otvorili  Njegovo Visočanstvo princ Albert II. od Monaka te glavni govornici: dr. Heike Deggim, direktorica Odjela za pomorsku sigurnost Međunarodne pomorske organizacije (IMO), dr. Kerri-Ann Jones, zamjenica glavnog tajnika OECD-a, i dr. Vladimir Ryabinin iz Međuvladine oceanografske komisije UNESCO-a (organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu – IOC-UNESCO).

Ključna tema Skupštine bila je uvođenje novog standarda S-100, kao univerzalnog hidrografskog modela koji će biti osnova za razvoj IMO-ovog koncepta e-navigacije.

U tom smislu, implementacija modela S-100 ne obvezuje samo hidrografske urede na izradu nove generacije elektroničkih pomorskih karata iz formata S-57 u format S-101, već se odnosi na transformaciju i digitalizaciju cijelog pomorskog sektora, te će uključivati i izradu drugih modela S-100. Uvođenje modela S-100 započinje 1. siječnja 2026., a u potpunosti će se primjenjivati od 1. siječnja 2030. godine.

Na Skupštini se raspravljalo i o budućnosti službenih pomorskih karata u papirnatom obliku kao i o hodogramu aktivnosti u vezi s implementacijom sustava S-100,  kojim bi se osigurao  prijelaz na digitalne podatkovne sustave. Države članice donijele su brojne odluke koje su relevantne za rad IHO-a te usvojile plan rada IHO-a i financijski plan za trogodišnje razdoblje (2024. – 2026.) te izvještaj o radu i financijski izvještaj za prethodno razdoblje.

Posljednjeg dana Skupštine provedeni su izbori za glavnog tajnika IHO-a i jednog od direktora, dvije ključne pozicije za određivanje smjernica o djelovanju i aktivnostima Organizacije. Na mjesto glavnog tajnika IHO-a za naredno trogodišnje razdoblje izabran je njemački kandidat dr. Mathias Jonas, koji i sada obnaša tu dužnost. Za jednog od direktora IHO-a u narednom šestogodišnjem razdoblju izabran je kandidat SAD-a dr. John Nyberg.

Republika Hrvatska, kao punopravna članica, aktivno je sudjelovala u radu 3. sjednice Skupštine. Hrvatsku je predstavljala ravnateljica HHI-ja Vinka Kolić, koja je ujedno i predsjedateljica regionalne Hidrografske komisije za Sredozemno i Crno more (MBSHC). U tom svojstvu, ravnateljica je prezentirala rad MBSHC-a u razdoblju 2020. – 2023. 

U sklopu 3. sjednice održan je  događaj u okviru projekta „Osnaživanje žena u hidrografiji“ (Empowering Women in Hydrography – EWH). To je svjetski projekt, pod vodstvom IHO-a i Kanade, u okviru kojega se različitim inicijativama i aktivnostima nastoji omogućiti većem broju žena da ravnopravno sudjeluju u poslovima hidrografije te da preuzimaju vodeće pozicije unutar hidrografske zajednice.

Za vrijeme Skupštine održana je  izložba država članica na temu  „Mapiranje morskog okoliša u  Desetljeću oceana", čime se istaknula važnost kartiranja oceana kao značajan doprinos njegovoj održivoj upotrebi. Na izložbi predstavnika industrije prezentirane su najnovije tehnologije u segmentu hidrografije.

Sljedeća sjednica Skupštine održat će se 2026. godine. U trogodišnjem razdoblju između sjednica aktivnosti će koordinirati Vijeće IHO-a, u kojem je Republika Hrvatska po prvi put u povijesti zauzela mjesto stalnog člana u navedenom razdoblju, što je potvrđeno na sjednici usuglašenom odlukom država članica.

 

Više informacija o temama 3. sjednice Skupštine možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://iho.int/en/iho-assembly

Zadnje vijesti