Festival znanosti 2010

17.4.2010. 11:34:00

Hrvatski hidrografski institut sudjeluje na ovogodišnjem festivalu znanosti. 
Više pogledati na www.festivalznanosti.hr 

Preneseno sa www.festivalznanosti.hr 

Festival znanosti (19.-24. travnja 2010.) U zabačenu kutku svemirskoga oceana, kao treći kamenčić oko patuljaste žute zvijezde, kruži nježni plavobijeli svijet, «plava točka u beskraju», naš roditeljski planet – Zemlja. To je naš svemirski dom, dragocjenost i rijetkost, najdraži i za sada jedini od svih svjetova. Zemlja je to snova i obećana zemlja, raj na Zemlji, ali i zemlja znanja. Ove je godine zemlja i tema Festivala znanosti, osmoga po redu u našoj – zemlji.

Zemlja je i jedan od četiri Empedoklova elementa, no srećom nije nimalo elementarna i kao tema zahvalna je za sve radoznale Zemljane. Brojne su znanosti koje ju iz različitih aspekata izučavaju: od geografije, geologije, geodezije, geofizike, ekologije pa do najrazličitijih društvenih aspekata zemlje kao pitanja mjesta, teritorija ili zavičaja. Uvjereni smo da će i ovogodišnji program Festivala znanosti naći put do vašega interesa za neku od odrednica zemlje i da ćete ga sa zadovoljstvom pratiti.

Godinu 2010. UN je proglasio Međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj. Biološka je raznolikost zajedničko bogatstvo na Zemlji, jedini izvor za život u različitim ekosustavima. U Hrvatskoj ove godine obilježavamo 100. godišnjicu velikoga otkrića znamenitoga hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića. On je 1910. godine objavio otkriće granice između Zemljine kore i njezina plašta nazvano Mohorovičićevim diskontinuitetom ili Moho-slojem.

Dobrodošli na Zemlju – u zemlju Festivala znanosti!

Organizacijski odbor Festivala znanosti 2010.

 

Zadnje vijesti