Dvodnevni radni sastanak s predstavnicima tvrtke Jeppesen

15.4.2015. 16:19:00
Dvodnevni radni sastanak s predstavnicima tvrtke Jeppesen

U HHI-u je 8. i 9. travnja održan radni sastanak s predstavnicima tvrtke Jeppesen g. Michael Bergmannom i g. John Klippenom. Pored ravnatelja dr.sc. Nenada Ledera i njegovog pomoćnika za međunarodnu suradnju mr.sc. Željka Bradarića, kap. na dvodnevnom sastanku sudjelovali su i načelnici stručnih odjela HHI te eksperti pojedinih struka.

Tvrtka Jeppesen jedna je od vodećih svjetskih tvrtki za distribuciju službenih elektroničkih navigacijskih karata (ENC) i proizvodnju vlastitih elektroničkih kartografskih sustava (ECS) i drugih softverskih rješenja za brodsku navigaciju.

HHI i Jeppesen uspješno surađuju već punih deset godina temeljem dvaju potpisanih i važećih sporazuma. Jedan se odnosi na distribuciju hrvatskih službenih elektroničkih navigacijskih karata (ENC), a drugi na licenčno korištenje podataka HHI u deriviranim neslužbenim kartografskim sustavima (ECS).

Značajnu tehničku softversku podršku HHI-u tvrtka Jeppesen pruža i u složenom proizvodnom procesu izrade i održavanja hrvatskih ENC-ova.

S obzirom na ubrzani razvoj tehnologija za navigaciju, kao i potrebe integriranja pojedinih brodskih sustava u integrirani brodski informacijski sustav u skladu s strateškim planom Međunarodne pomorske organizacije za uspostavu koncepta e-Navigacije, nacionalni hidrografski uredi, pa tako i HHI suočeni su s novim izazovima u vezi ENC-ova.

Na koji način HHI može pravovremeno i kvalitetno odgovoriti novim zahtjevima u suradnji s tvrtkom Jeppesen bila je tema dvodnevnog sastanka. U pripremi sastanka dogovoreno je da se sva pitanja podijele u dvije tematske cjeline: pravna i tehnička. Nakon nekoliko tematskih prezentacija s obje strane, jedne praktične radionice i opsežne rasprave usuglašeni su zaključci koji su formulirani kroz 12 provedbenih aktivnosti (Action Items) koje predstavnici tvrtke Jeppesen i HHI-a planiraju realizirati u narednom razdoblju.

Zadnje vijesti