Upotreba HP Latex tehnologije u izradi službenih pomorskih karata

Tonći Jeličić (HHI); Josip Kasum (HHI); Igor Zjakic;

Godina: 2010

Link:


Zbornik sažetaka / 14. međunarodno savjetovanje tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija "Blaž Baromić", Senj, 19, 2010

Službene pomorske karte moraju biti proizvedene tako da budu pouzdano sredstvo za navigaciju, a temeljnim zahtjevom se smatra njihova točnost. U cilju povećanja stupnja točnosti pomorske karte, umjesto tehnike umnožavanja u ofsetu, mogu se primjeniti nove tehnologije ispisa - ink-jet sustavi. Njima se omogućuje ispis po narudžbi (Print On Demand – POD). Karte proizvedene korištenjem POD postupka kvalitetom ne smiju zaostajati za klasičnom pomorskom kartom proizvedenom u tehnici ofseta na kartografskom papiru.

Zato je potrebno istražiti njihove uporabne karakteristike. Ispitivanja provedena u ovom radu uključuju jednostavne praktične testove: na vodu, na kavu i na umakanje, te na vanjske utjecaje.

U radu se koriste uzorci pomorskih karata dobiveni upotrebom HP Latex ink-jet tehnologije, koja koristi tehnologiju vodo-disperzivnih polimera sa pigmentiranim bojilima na bazi vode.