Upotrebljivost pomorskih karata nakon mehaničkih djelovanja na površini tiskovne podloge

Tonći Jeličić (HHI); Igor Zjakic; Josip Kasum (HHI);

Godina: 2010

Link:


MATRIB 2010., Zbornik sažetaka, Međunarodno savjetovanje o materijalima, tribologiji, recikliranju, str. 31 (stručni rad, međunarodna recenzija) 

Razvoj tehnologije digitalnog tiska postavlja nove kvalitativne norme sukladne zahtjevima korisnika. Primjena novih tehnologija osim svojih prednosti, može dovesti i do neželjenih pojava koje mogu, u slučaju nepravodobnog otkrivanja, uzrokovati različite probleme i posljedice.

Službene pomorske karte moraju biti proizvedene tako da budu pouzdano sredstvo za navigaciju, a temeljnim zahtjevom se drži njihova točnost. Primjena digitalnog tiska u odnosu na konvencionalni ofsetni tisak u proizvodnji pomorskih karata ima brojne prednosti, ali može uzrokovati posljedice koje mogu dovesti čak i do ugroze ljudskih života na moru. Pritom se misli na otiranje boje s otiska i samim time na gubitak sigurnosnih pomorskih informacija, što posljedično može utjecati na sigurnost plovidbe.

Stoga se u ovom radu pružaju rezultati istraživanja triboloških svojstva površine papira za pomorske karte. Istraživanje se provodi u uvjetima kontakta s bojama konvencionalnih i digitalnih tehnika tiska korištenih u izradi pomorskih karata. Također će se prikazati usporedba njihovih uporabnih vrijednosti.